FAQ – Calmare Internationella Skola

FAQ

Här hittar du som elev, förälder eller SYV svar på de vanligaste frågorna vi får. Hittar du inte det du söker är du varmt välkommen att kontakta oss.

 • Vilka är ansökningskoderna för de olika programmen på CIS?

  NA-CIS för Internationella Naturvetenskapsprogrammet

  SA-CIS för Internationella Samhällsvetenskapsprogrammet

  EK-CIS för Internationella Ekonomiprogrammet

  TE-CIS för Internationella Teknikprogrammet

 • Hur ansöker jag till CIS?

  I de allra flesta fall söker du via Dexter, där du väljer CIS samt vilket program du önskar gå. Koderna är EK-CIS, NA-CIS, SA-CIS och TE-CIS.

  Är du hemmahörande i en kommun utanför Kalmar och dess samverkanskommuner så lämnar du in din ansökan via din studie- och yrkesvägledare.

 • Hur höga betyg krävs det för att komma in på CIS?

  Det är olika år från till år och beror på antalet sökanden per plats och program. Det har tidigare räckt med 180-220p men säkert kan man inte veta förrän antagningen är processad. Du kan alltid kontakta oss på CIS om du har frågor kring hur du ligger till.

 • Hur söker jag NIU Golf?

  För att kunna bli antagen till CIS Golfgymnasium måste sökande juniorer kvalificera sig genom tävlingsresultat på ranking och som pojke ha max 10 i handicap och som flicka max 20. Eleverna skall därutöver ange mål och ambition med sin satsning. Maximalt antal platser till elitinriktningen är begränsat utifrån det nationella behovet. Ansökningen skickas till Smålands Golfdistrikt, som rankar eleverna och ger ett utlåtande, samt som kopia till CIS. Sista ansökningsdag är den 1 december. Ansökningshandlingar finns under länken längst ner på sidan.

  CIS golfgymnasium samverkar enligt ovan med Kalmar GK och Smålands Golfdistrikt. Golfdistriktet tar därutöver årligen fram talanglistor som ett underlag till klubben och skolan.

  Vid frågor är du välkommen att kontakta Marcus Rydholm, golfansvarig, på mail: marcus.rydholm@cis.se eller telefon 0480-26245.

  Länk till ansökningshandlingar: http://gfgaslive.slashx.se/

 • Kostar det något att gå på CIS?

  Nej, att gå på CIS är helt avgiftsfritt.

 • Bedrivs all undervisning på engelska på CIS?

  Nej, det är endast kurserna i engelska samt American studies som bedrivs på engelska.

 • Måste man läsa moderna språk på CIS?

  Vi vill uppmuntra till språkstudier då det både ger meritpoäng och möjligheter att resa utomlands. Men det är endast på de program som kräver moderna språk för gymnasieexamen som det finns ett krav.

 • Hur många resor kan jag åka på?

  Det beror sig på vilket program du går samt hur många poäng moderna språk du läser.

 • Måste jag resa utomlands om jag går på CIS?

  Nej, det är inget krav att åka med på våra utbyten men det är en fantastisk möjlighet att få upptäcka nya bekantskaper och kulturer.

 • Vilka digitala verktyg använder ni på CIS?

  Vi använder plattformen itslearning som pedagogiskt lärverktyg. Här får du som elev ett personligt inlogg. Plattformen används för att lägga upp allt som rör dina studier ifrån schema, kursmaterial, bedömningar för att kunna följa sin individuella kunskapsutveckling samt för kommunikation mellan dig, dina kamrater och lärarna. Skolan har god tillgång till datorer samt trådlöst wifi. Men du får ta med och använda din egen dator om du vill.

 • Finns det läxhjälp på CIS?

  Vi erbjuder extra undervisning i svenska, engelska och matematik. Vi har också en elevcoach på skolan. Som elev ska du alltid känna dig välkommen att diskutera dina behov med dina lärare så att du når dina mål.

 • Vilka inriktningar kan jag läsa på CIS?

  Hos oss kan du läsa:

  Teknikprogrammet med inriktning teknikvetenskap

  Samhällsprogrammet med inriktning samhällsvetenskap

  Naturvetenskapsprogrammet med inriktning naturvetenskap

  Ekonomiprogrammet med inriktning ekonomi och möjligheten att bli diplomerad gymnasieekonom

  Du kan själv nischa din inriktning genom att välja en mentor i arbetslivet som arbetar med något som du själv drömmer om. Du får redan under din gymnasietid viktiga insikter och kontakter i arbetslivet, läs mer om vårt mentorskap här.

 • Hur långa är lektionerna på CIS?

  På CIS har vi blockläsning vilket innebär att vi de flesta lektionspass är mellan 8.25-11.25 och 12.25-15.25. Du har alltid 35 minuter rast inom varje block och läraren varierar sitt lektionsupplägg så att du som elev både får ta del av genomgångar men också får möjlighet att arbeta med uppgifter på lektionstid. Genom detta upplägg får du färre antal lektioner per dag, mindre stress och du behöver lägga mindre tid på uppgifter hemma efter skolan.

 • Vilka moderna språk kan jag läsa på CIS?

  På CIS kan du läsa spanska, franska och tyska både som fortsättningsspråk och nybörjarspråk. Därtill finns japanska och italienska finns som nybörjarspråk.

  Du kan välja att läsa både ett fortsättningsspråk och ett nybörjarspråk samtidigt.

 • Vilka idrotter kan jag utöva på Calmare idrottsgymnasium?

  Vi har ett nationellt godkänt golfgymnasium samt en fotbollsprofil. För dig som är elitsatsande kan du utöva vilken idrott som helst om du redan har en tränare kopplad till din träning. Du har då möjlighet att få träna med din ordinarie tränare inom ramen för dina studier på CIS. Vi erbjuder kurser i Träningslära och Idrott och hälsa specialisering.

 • Vilka individuella val kan jag läsa på CIS?

  Franska steg 1-5

  Idrott och hälsa specialisering 1 och 2

  Träningslära 1 och 2

  Engelska 7

  Japanska steg 1-3

  Tyska steg 1-5

  Entreprenörskap (UF)

  Spanska steg 1-5

  Scenisk gestaltning

  Italienska steg 1-3

  American Studies

  Marknadsföring

  Mattestöd

  Engelska 7

  Redovisning 2

  Pedagogiskt ledarskap

  Ensemble 1 med Stage4you

  Matematik 3

  Kommunikation

 • Var har ni idrottsundervisningen?

  Vi använder oss av Arena, ishallen, simhallen och övriga lokaler i Kalmar sportcentrum som ligger på 5 min promenadavstånd från CIS.

   

 • Kostar det något att gå på CIS?

  Nej, att gå på CIS är helt avgiftsfritt.